Een nieuwe mijlpaal: Modulair co-housing project in Mechelen  

Met het innovatieve co-housing project in Mechelen heeft Mobble wederom een nieuwe mijlpaal gezet in de modulaire bouwsector. Samen met het Antwerpse architectenbureau DAM realiseerden we een unieke gezinswoning, opgebouwd uit maar liefst negen modules. Dit project biedt een inspirerende blik op de toekomst van het wonen: modulair, circulair, ecologisch en perfect afgestemd op een duurzame woonoplossing. 

Een innovatief woonconcept: modulaire co-housing 

Dit project, bestaande uit negen modules, verdeeld over drie woonunits, is de nieuwe thuis van bouwheer Christophe Marreceau en zijn echtgenote, hun zoon, dochter, en hun respectievelijke partners. Elk koppel heeft een eigen woonunit. Christophe en zijn echtgenote kozen bewust voor de unit op het gelijkvloers, zodat ze er ook op latere leeftijd comfortabel en zelfstandig kunnen blijven wonen.  

Het project draait volledig rond delen en duurzaamheid. De keuze voor DAM Architecten was dan ook geen verrassing. Dit Antwerpse architectenbureau heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen van alternatieve samenwoonvormen, en zet steevast in op ecologisch en circulair bouwen in prefab houtskeletbouw of CLT.  

Ken Dupont, zaakvoerder bij DAM Architecten, licht toe: “Met dit project kunnen we al onze ontwerpprincipes bundelen: ecologische en hernieuwbare materialen waar mogelijk, doorgedreven isolatie, prefab en modulair bouwen voor een kortere bouwtermijn, circulaire opbouw, een open plan met flexibele en aanpasbare ruimtes, en een warme samenwoonvorm.” 

Dankzij de modulaire bouwtechniek stond de woning er in slechts twee dagen, zonder in te boeten op duurzaamheid en kwaliteit.  

Duurzaam tot in de kern 

Duurzaamheid was voor Christophe Marreceau en zijn gezin een diepgewortelde eis. Daarom kozen ze ook doelgericht voor DAM Architecten en Mobble. Elk aspect van hun woning is gefocust op een minimale ecologisch impact en een optimaal binnenklimaat. 

De modules zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en voldoen aan de strengste energieprestatienormen. De luchtdichtheid van de woning streeft naar die van een passiefhuis, waardoor energieverlies minimaal is. Het ventilatiesysteem D zorgt voor een gezond binnenklimaat en slim energiegebruik. Zonnepanelen maken de woningen grotendeels zelfvoorzienend, terwijl een lucht-water warmtepomp zorgt voor milieuvriendelijke verwarming en warm water. De vloerverwarming biedt een comfortabele en efficiënte warmteverdeling, en het groendak draagt bij aan extra isolatie en biodiversiteit. 

Mobble bestuurder Kristof de Jaeger noemt dit project een belangrijke mijlpaal: “Met dit co-housing project in Mechelen zetten we opnieuw een stap vooruit in de modulaire bouwsector. Met negen modules en drie woonunits hebben we laten zien dat modulaire bouw niet alleen snel en efficiënt kan, maar ook grootschalige en complexe woonprojecten volledig op maat kan realiseren.” 

Ken Dupont van Dam Architecten voegt daaraan toe: “Het verzoenen van de noden en wensen van de klant met de mogelijkheden van het kavel en de stedenbouwkundige voorschriften is altijd een uitdaging, maar tegelijkertijd een ongelooflijk inspirerend proces.” 

Expertise en ervaring als fundament 

Met meer dan elf jaar ervaring in duurzaam bouwen via Pixii, wist Christophe Marrecau precies wat hij wilde. Over de keuze voor Mobble vertelt hij: “Ik was ervan overtuigd dat bouwen in geconditioneerde omstandigheden niet alleen vlotter zou verlopen, maar ook een hogere kwaliteit zou opleveren. Je hebt veel meer controle over kritische zaken zoals isolatie en luchtdichtheid, waardoor het risico op fouten minimaal is. Ik was en ben ervan overtuigd dat Mobble de juiste technische kennis heeft om ons project succesvol te realiseren.” 

Ook Ken Dupont van DAM Architecten vertelt enthousiast: “Toen de bouwheer  Mobble voorstelde, waren we meteen akkoord. Mobble’s keuze voor houtskeletbouw en hun circulaire en duurzame aanpak sluiten perfect aan bij onze ontwerpprincipes. Door nauw samen te werken in bouwteam met de opdrachtgever en de aannemer konden we heel snel en gericht werken. “ 

Geïnspireerd door dit project? 

Ben jij geïnspireerd door dit duurzame en toekomstgerichte co-housingproject in Mechelen? Vraag je je af of modulair bouwen ook voor jouw woonideeën de perfecte oplossing kan zijn? Of je nu denkt aan eengezinswoningen, co-housing, of een ander innovatief woonconcept: bij Mobble denken we graag met je mee! Contacteer ons om vrijblijvend je ideeën te bespreken of kom een kijkje nemen in ons atelier in Eeklo!  



Vind ons op social media

Volgende
Volgende

Een modulaire zorgwoning: duurzaam, flexibel en op maat